Arbeidsovereenkomsten en overeenkomsten

Er zijn diverse soorten overeenkomsten waarbij werk verricht wordt in ruil voor betaling.

Meestal is dit een arbeidsovereenkomst. Een overeenkomst kan bijvoorbeeld zijn voor iemand die in loondienst bij een bedrijf werkt (arbeidsovereenkomst), maar ook een zelfstandige zonder personeel, oftewel een zzp’er (overeenkomst). Iemand die als zzp’er geld verdient, werkt aan de hand van zelfstandig binnengehaalde opdrachten. 

Een arbeidsovereenkomst van iemand in loondienst en een overeenkomst van een zzp’er verschillen niet veel van elkaar.
Bij een arbeidsovereenkomst is er sprake van een dienstverband en is er een gezagsverhouding tussen de werkgever en werknemer. Bij een overeenkomst van een zzp’er is dit niet het geval.

Arbeidsovereenkomsten komen in verschillende categorieën voor. Zo kan er sprake zijn van een arbeidsovereenkomst voor een tijdelijk dienstverband, ook wel “bepaalde tijd” genoemd. Een andere categorie is de arbeidsovereenkomst voor een vast dienstverband, dit wordt ook wel “onbepaalde tijd” genoemd.

Indien er via een uitzend- of detacheringsbureau wordt gewerkt is er sprake van zowel een overeenkomst als een arbeidsovereenkomst. Zoals benoemd, er wordt gewerkt “via” een instantie, zij hebben een vacature aangeboden en zij bemiddelen en beheren de administratie.

Verschil arbeidsovereenkomst en overeenkomst

We zullen nu de verschillen benoemen van een arbeidsovereenkomst en een overeenkomst.
Bij een arbeidsovereenkomst heeft de werknemer verplichtingen ten opzichte van de werkgever. Maar de werkgever heeft ook verplichtingen richting de werknemer. Zo moet de werknemer verplicht arbeid verrichten, maar de werkgever is verplicht om de werknemer hiervoor te betalen. De werknemer is in dienst van het bedrijf van de werkgever. De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst getekend om het werk voor bepaalde of onbepaalde tijd te mogen verrichten.

Indien er een arbeidsovereenkomst is aangegaan voor bepaalde tijd is bekend wanneer het werk stopt. Het is zowel vanuit de werknemer als de werkgever mogelijk om de arbeidsovereenkomst vroegtijdig te ontbinden indien beide partijen hiermee akkoord gaan. De werkgever moet daarnaast toestemming vragen aan het UWV om de arbeidsovereenkomst vroegtijdig te ontbinden. 
Als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd langer duurt dan een periode van 6 maanden en de werkgever wil de arbeidsovereenkomst ontbinden, dan is hij verplicht dit minimaal 1 maand van te voren aan de werknemer bekend te maken.

Een proeftijd is handig voor zowel de werknemer als de werkgever. De werknemer heeft tijd om te ontdekken of het werk passend is, de werkgever ontdekt of de werknemer zijn werk goed kan doen. Tijdens de proeftijd kunnen beide partijen met onmiddellijke ingang het werk beëindigen.
Bij een arbeidsovereenkomst tot 6 maanden is een proeftijd niet toegestaan. Bij 6 maanden tot 2 jaar mag de proeftijd maximaal 1 maand zijn. 

Als de werkgever de arbeidsovereenkomst, ondanks de regels, ontbindt met onmiddellijke ingang, in plaats van minimaal 1 maand opzegtermijn en u komt met uw werkgever niet meer tot een redelijke oplossing, dan kunt u contact opnemen met de advocaat voor ontslag. De advocaat kan u adviezen geven en u ondersteunen zodat zaken volgens de regels verlopen.

Bij een overeenkomst, dus bijvoorbeeld van een zzp’er is er sprake van 2 partijen. De ene partij is de opdrachtgever en de andere partij is de opdrachtnemer. De opdrachtnemer voert een opdracht uit voor de opdrachtgever. De opdrachtnemer heeft zich aangeboden voor de klus of de opdrachtgever heeft de opdrachtnemer gevraagd de klus te doen. Er is geen sprake van een gezagsverhouding.
De werkzaamheden van de zzp’er moeten voldoen aan bepaalde regels want anders zou het gezien kunnen worden als arbeid verrichten in loondienst. 
Een aantal van die regels zijn dat de opdrachtnemer geen tastbaar product mag maken. Hieronder valt bijvoorbeeld; schoonmaakwerkzaamheden en het leggen van vloeren.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 66

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op