Is uw ontslag wel terecht geweest?

Ontslag is altijd vervelend zeker als het op een onverwacht moment komt. Het is echter altijd de vraag of het ontslag wel werkelijk terecht is geweest. Een ontslag op staande voet moet namelijk wel dringend genoeg zijn. Daarnaast geldt dat bij collectief ontslag ook de ontslagenen op een eerlijke manier moeten zijn bepaald. Hoe kan de ontslag advocaat u helpen bij onterecht ontslag?

 

Op staande voet

Soms gebeuren er dingen op het werk welke blijkbaar aanstootgevend zijn waardoor de werkgever per direct overgaat tot ontslag. Mondeling wordt u het ontslag op staande voet aangezegd waarna u direct het pand heeft moeten verlaten. Het is een zeer schokkende ervaring en kan eveneens met veel emoties voor u als ex-personeelslid gepaard gaan. Veelal krijgt u dan na enkele dagen de schriftelijke verklaring van het ontslag en dat het arbeidscontract per direct is ontbonden. Eventuele ontslagvergoeding krijgt u niet en als er eventueel schade is veroorzaakt dan wordt dat mogelijk nog op u verhaald. Hoe kunt u beoordelen of het ontslag op staande voet terecht is?

 

Is dringende reden werkelijk dringend?

Om ontslag op staande voet te krijgen moet de reden daartoe werkelijk dringend zijn. Denk aan een vergrijp, een misdadige handeling, oplichting, stelen of andere onrechtmatige handelingen. Verder kan het ook gaan om door de werknemer genomen stappen welke de onderneming veel schade heeft berokkend. Er moet een duidelijk causaal verband bestaan tussen de acties en de opgetreden schade. Is de daad gedaan door een groep werknemers dan moet ook die groep verantwoording afleggen. Het kan dus niet zo zijn dat u alleen wordt ontslagen. Is de reden van ontslag dermate zwaar dan kan men per ommegaande ontslag op staande voet worden aangezegd. Dat gezegd hebbende wil niet zeggen dat het altijd volgens de regels verloopt.

 

Dubbele agenda werkgever

Werkgevers denken soms slechts aan hun eigen zaak en hebben daarom ook snel een dubbele agenda. Een klein voorval kan aanleiding zijn om u te ontslaan als u niet goed ligt bij de baas. Een voorval kan dus soms te snel te zwaar worden bestraft juist omdat de baas u niet mag. U wordt onverhoopt onterecht ontslagen terwijl het feitelijk niet mag. Probleem is dan dat u moet aantonen dat het ontslag niet terecht is geweest. 

 

Is afspiegelingsbeginsel goed toegepast?

In het geval van collectief ontslag dient altijd het afspiegelingsbeginsel te worden toegepast. Het houdt in dat de ontslagenen naar verhouding gelijk zijn verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën als ook lagen van de organisatie. Daarna kan het l.i.f.o. principe worden toegepast oftewel last-in-first-out. Het is dus voor u als werknemer van belang om oplettend te zijn. Zijn de ontslagen wel eerlijk over de verschillende categorieën verdeeld en is er niet iemand binnen l.i.f.o. overgeslagen waardoor u ten onrechte bent ontslagen. Indien dit niet het geval is dan kan er sprake zijn van een onrechtmatig ontslag waartoe de ontslag advocaat u mee kan helpen.

 

Bijhouden wat er is gebeurd en gezegd!

Wordt u ontslagen dan is het altijd van belang om informatie omtrent de omstandigheden bij te houden. Wat is de vermoedelijke aanleiding, is één en ander wel goed volgens de regels gegaan en was de reden van ontslag werkelijk dringend. Werknemers worden soms om de tuin geleid waardoor hen zekere rechten worden ontnomen. Dergelijke situaties kunnen soms ver gaan waarbij het echt de vraag is of het ontslag wel nodig was. Registreer dus zoveel als mogelijk omtrent wat er is gebeurd zodat u het op een later moment weer kunt achterhalen.

 

De ontslag advocaat helpt!

Ontslag is zeer vervelend en emotioneel. Om uw zaken netjes en helder op een rij te krijgen is de inzet van de ontslag advocaat van belang. Zeker als u twijfelt aan de rechtsgeldigheid van het ontslag is het van belang om juridische bijstand te verkrijgen. Neem contact op zodat u via een gratis intake kunt vernemen wat uw rechten en kansen daarbij zijn.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 66

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op