Wat is een gouden handdruk?

De gouden handdruk is ook wel te omschrijven als een ontslagvergoeding. Het woord transitievergoeding wordt ook nogal eens gebruikt. Wanneer je de leeftijd van 18 jaar of ouder hebt en minstens 2 jaar in dienst zit bij een bedrijf, dan heb je recht op ontslagvergoeding, oftewel ontslagvergoeding.

Wanneer zowel de werknemer als de werkgever het eens zijn over het ontslag kan er in overleg nog wel sprake zijn van een gouden handdruk.

 

Schrappen van toeslagen?

Wanneer er een gouden handdruk van toepassing is en de werknemer niet meer bij het bedrijf werkt wordt er gedacht dat deze ontslagvergoeding wellicht wordt gekort op een uitkering. Logischerwijs volgt de WW-uitkering (Werkloosheidswet). Een gouden handdruk wordt niet gekort op de uitkering welke volgt op het ontslag, de WW.

Afhankelijk van de hoogte van de gouden handdruk kunnen er wel toeslagen geschrapt worden. Toeslagen zoals bijvoorbeeld de huurtoeslag en de zorgtoeslag. Maar wanneer je kinderen hebt, kan ook de kinderopvang toeslag geschrapt worden als gevolg van de gouden handdruk. Een toeslag kan geschrapt worden wanneer de ontslagvergoeding als loon, oftewel inkomen, wordt gezien.

 

Uitbetaling van de gouden handdruk

Eerder was het mogelijk om de ontslagvergoeding in gedeeltes uit te laten betalen, om daarmee de belasting die erover betaald moet worden zo laag mogelijk te houden. Tegenwoordig is dit niet meer toegestaan.

De belasting die betaalt hoort te worden over de ontslagvergoeding wordt gelijk bij uitbetaling van het bedrag afgehaald. Het nettobedrag wordt overgemaakt naar de rekening.

Wanneer je de loon nog ontvangt én daarbij ook de gouden handdruk kom je vermoedelijk in de hoogste belastingschijf terecht. Wanneer je het bedrag van de gouden handdruk gaat gebruiken voor scholingsdoeleinden, bijscholing of omscholing, dan hoeft er geen belasting over betaald te worden.

 

Middelen van de gouden handdruk

Wanneer er sprake is van een maandelijks variërend inkomen bestaat er de middelingsregeling. Wanneer de gouden handdruk ontvangen wordt kun je hoog in de belastingschijf terecht komen en dat heeft gevolgen, zoals meer belasting gaan betalen. Door middel van de  middelingsregeling kunnen de inkomens van 3 jaren achtereen opgeteld worden, door deze opvolgend te delen door 3 waardoor je op een gemiddeld bedrag uitkomt in plaats van 1 jaar een heel hoog bedrag. Er zijn wel enkele voorwaarden waaraan voldaan moet worden, hiervoor verwijzen we je naar het dichtstbijzijnde belastingkantoor.

 

Juridisch advies

Heeft u juridisch advies nodig rondom de gouden handdruk of bent u in een conflict geraakt hierover? Neem dan contact op met advocaat ontslag. De advocaat ontslag kan u ondersteunen in de situatie en u handige tips geven waar u mee verder kunt.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 66

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op