Soorten ontslagprocedures
Welke functie je hebt binnen een bedrijf en hoe het ontslag tot stand is gekomen zijn de vragen die beantwoord moeten worden om tot de juiste ontslagprocedure te komen die passend is voor de situatie. Er zijn in totaal 3 soorten ontslagprocedures.
Zo is er het ontslag waarbij beide partijen, zowel de werkgever als de werknemer, het eens zijn met het ontslag. Dit is een ontslagprocedure met een vaststellingsovereenkomst.
Dan kan het zijn dat de werkgever een ontslagvergunning aanvraagt via het UWV. Het ontslag kan tenslotte geschieden via de rechter.
Alle soorten ontslagprocedures zijn in principe in te delen in een van deze 3 soorten.
Wanneer er een ontslag is vanwege bedrijfseconomische zaken of wanneer de werknemer voor langere tijd ziek is, kan er contact opgenomen worden met het UWV. Natuurlijk is de beste en makkelijkste manier van een ontslagprocedure wanneer beide partijen, zowel de werkgever als de werknemer, het eens zijn over de reden van het ontslag. Deze situatie wordt ook wel het wederzijds goedvinden genoemd. Dit is een veel gebruikte manier van ontslag.
Elke ontslagprocedure is als het ware uniek en heeft een eigen manier van aanpakken nodig. Dit is afhankelijk van diverse factoren, bijvoorbeeld de werkgever.
Bij een ontslagprocedure is het belangrijk dat je aangeeft dat je het er niet eens mee bent, tenzij dat wel het geval is, maar dan is er sprake van wederzijds goedvinden. De eerst stap die je moet nemen omdat je het niet eens bent met het ontslag is een brief sturen, een aangetekende brief. Deze brief stuur je naar de werkgever. Je beschrijft waarom je het niet eens bent met het ontslag en dat je graag voor het bedrijf wil blijven werken.
Hulp nodig bij het maken van de brief of juridisch advies nodig? Neem dan contact op met de advocaat voor ontslag. Door het sturen van de brief vertel je wat je wil zeggen en dit kan op een later moment een hoop problemen voorkomen.
Wederzijds goedvinden
Wanneer zowel de werkgever als de werknemer het eens zijn en er dus sprake is van een ontslag op basis van wederzijds goedvinden, dan ga je met elkaar in gesprek en maak je goede afspraken. De werkgever geeft hierbij als eerste een voorstel en hierna kan er bijvoorbeeld gesproken worden over een ontslagvergoeding, ook wel gouden handdruk genoemd. Wanneer alle benodigde zaken besproken zijn en het voor beide partijen duidelijk is wordt er een vaststellingsovereenkomst opgesteld. Zet nooit zomaar je handtekening op deze overeenkomst maar laat deze controleren. De advocaat voor ontslag kan je hierbij helpen. Hij heeft verstand van uiteenlopende juridische zaken. Wanneer alles goed geregeld is kun je bijvoorbeeld een uitkering aanvragen. Wanneer er iets in de overeenkomst niet klopt kan het voorkomen dat de uitkering niet wordt toegekend.
UWV ontslagvergunning
Wanneer een werknemer langer dan 2 jaar ziek is dan kan de werkgever bij het UWV een zogenoemde ontslagvergunning aanvragen om vervolgens daarmee de betreffende werknemer te mogen ontslaan. De reden hiervoor moet wel goed beargumenteerd worden. Het UWV komt vervolgens met een beslissing om de ontslagvergunning wel of niet te verstrekken. Uiteraard kan de betreffende werknemer in bezwaar gaan.