Door werknemer aangevraagd ontslag
Wanneer een werknemer ontslag neemt dan kan het een gemis binnen uw organisatie zijn. Naast sfeer gaat het daarbij ook om feitelijke kennis en zekere capaciteiten. Soms kan het zijn dat u niet wilt dat de werknemer vertrekt. Ondanks dat u er vaak niet veel aan kunt doen zijn er wel dingen waar u op kunt letten. Welke aspecten spelen mee indien een werknemer ontslag neemt terwijl u het niet wenst?
Reden voor aangezegd ontslag
Neemt uw werknemer ontslag dan kan het door verschillende redenen worden veroorzaakt. Meest logische reden is dat de werknemer een andere baan heeft gevonden. Daarnaast kan het ook om ziekte gaan of neemt de werknemer uit frustratie afscheid van het bedrijf. Dat laatste zou een kwalijke zaak zijn, zeker als daardoor goede capaciteiten de onderneming verlaten. Soms is het vinden van geschikt ander personeel een lastige zaak. Tevreden personeel betekent dat men langer bij u in dienst blijft. Door in te spelen op waarom mensen ontevreden zijn kan men ontslag vermijden. Wilt u niet dat een werknemer vertrekt dan kunt u tevens overwegen om een beter salaris te geven.
Verhelpen van problemen
Indien men een ernstige ziekte heeft dan kan men altijd overwegen om ermee te stoppen. Men wil zich totaal concentreren op genezing en herstel. Als werkgever bent u bij een zieke werknemer altijd standaard twee jaar verplicht om loon door te betalen. Dit is namelijk zo geregeld binnen de Wet Uitbreiding LoondoorBetalingsverplichting bij Ziekte – oftewel de WULBZ. In die twee jaar hoeft u dus geen toestemming te geven voor ontslag indien het personeelslid teveel door de ziekte wordt gehinderd. Mogelijk aangepast werk kan van toepassing zijn zodat de relatie met het bedrijf blijft bestaan. Uiteraard is dit naar verhouding van de fysieke en geestelijke capaciteiten van de zieke persoon. Gaat het echter om problemen wegens de werksfeer dan moet u het als werkgever tijdig signaleren.
Wettelijke opzegtermijn
Neemt een werknemer wel ontslag dan dient men de wettelijke opzegtermijn in acht te nemen. Standaard is dat een maand voor werknemers, mits er geen aanvullende voorwaarden in het oorspronkelijke arbeidscontract staan vermeld. Is daar sprake van dan gaat het om een speciale functie waar niet iedereen zomaar geschikt voor is. De opzegtermijn kan dan maximaal twee maand zijn. Het geeft de werkgever de gelegenheid om die termijn wel een hoog gespecialiseerde vervanger te verkrijgen.
Noodzakelijke check beëindigingsovereenkomst
Neemt een werknemer binnen de vastgelegde voorwaarden ontslag dan kunt u er als werkgever veelal slechts mee instemmen. Het ontbinden van het arbeidscontract wordt dan gebaseerd op ontslag met wederzijds goedvinden. Beide partijen gaan dus uit elkaar en daar kunt u als werkgever bij een juist toegepaste opzegtermijn weinig aan doen. Uiteraard is het van belang dat de ontbindende voorwaarden goed staan verwoord waarbij het conform de geldende juridische vereisten voldoet. De ontslag advocaat kan u daarbij altijd van dienst zijn.