Invloed van ontslag nemen
Ontslag kan soms vergaande gevolgen hebben. Indien het gaat om ontslag door de werkgever dan kan het financieel een drama zijn voor de werknemer. Dit kan ook het geval zijn als men onverhoopt zelf ontslag neemt. Door omstandigheden thuis, gezondheid, problemen op het werk of juist bij wijziging van werk neemt men ontslag. Het is daarbij altijd van belang om de voorwaarden waarbij men ontslag neemt goed op papier te hebben staan. Hoe kan de ontslag advocaat jou van dienst zijn?
Wederzijds goedvinden
Neem je ontslag conform de vastgelegde voorwaarden binnen het arbeidscontract dan zal het ontslag met wederzijds goedvinden zijn. De werkgever kan er dus slechts akkoord mee gaan. Zolang aan de wettelijke opzegtermijn van een maand wordt voldaan moet jouw oude baas het goedvinden. Het geeft hem de gelegenheid om vervangend personeel te vinden terwijl jij je voorbereidt om naar een andere baas over te stappen. Dit is het principe van wederzijds goedvinden echter dient altijd wel juridisch correct omschreven te zijn.
Je hebt werk gevonden
Ben je niet tevreden met je huidige baan dan is het altijd van belang om verder te kijken. Zeker bij een groeiende economie liggen de kansen voor het oprapen zodat jij ander werk vindt. Het kan eveneens zijn dat je van baan wijzigt om meer te verdienen of juist om jouw carrière een boost te geven. Het houdt in dat je een nieuwe weg kiest waarbij je afscheid neemt van je vorige werkgever. Rekening houdend met een maand opzegtermijn kun je in principe bij je nieuwe baas aan het werk gaan. Uiteraard is het van belang dat jouw belangen goed zijn behartigd. De uitgangspunten waarmee beide partijen uit elkaar gaan dienen altijd concreet op papier te staan. Daartoe kan de ontslag advocaat jou goed van dienst zijn.
Je wilt hier niet meer werken
Het kan ook voorkomen dat je als werknemer niet meer bij deze baas wilt werken. De arbeidsomstandigheden zijn niet bevredigend, je zit ziek thuis danwel je hebt een arbeidsconflict met de werkgever. Je overweegt dus om ontslag te nemen. Indien je zelf ontslag neemt en nog geen werk hebt dan heb je niet automatisch recht op een uitkering. Je dient rekening te houden met de fictieve opzegtermijn. Daarnaast kan de werkgever aanvullende eisen stellen omtrent jouw vertrek. Dat is ook afhankelijk van de uitgangspunten in het arbeidscontract. Wil je ontslag nemen laat je dan juridisch bijstaan zodat jouw belangen goed zijn behartigd.
Fictieve opzegtermijn voor uitkering
Zodra je zelf ontslag neemt dan gaat de werkgever ermee akkoord dat je vertrekt. Het kan echter zijn dat je nog geen ander werk hebt gevonden en dus kom je in de WW. Voor het verkrijgen van een uitkering houdt het UWV rekening met de fictieve opzegtermijn. Daarbij wordt uitgegaan van de opzegtermijn uitgaande van ontslag door de werkgever. Indien je langer dan 5 jaar een arbeidsrelatie hebt gehad dan neemt de opzegtermijn met een maand per 5 jaar toe. Oftewel je kunt een uitkering krijgen echter de juiste ontslagtermijn moet in acht worden genomen. Neem je na 12 jaar werken ontslag dan moet je 3 maand wachten voordat je werkelijk een uitkering krijgt. Omdat de opzegtermijn voor de werknemer 1 maand is moet je dus 2 maand zelf financieren.
Beëindigingsovereenkomst
Als je zelf ontslag neemt krijg je zeker te maken met een beëindigingsovereenkomst. Het is het contract waarmee de voorwaarden voor het ontbinden van het arbeidscontract zijn vastgelegd. Denk aan de juiste opzegtermijn, omschrijving stoppen arbeidsrelatie, eventueel een concurrentie- of relatiebeding en andere voorwaarden. Dit zijn meestal juridische uitgangspunten welke kloppend moeten zijn. Het kan echter voorkomen dat je oude baas (on)bewust voor jou schadelijke paragrafen opneemt en dat moet altijd worden vermeden. Laat daarom je beëindigingsovereenkomst altijd bij een advocaat voor ontslag beoordelen.