Stopt het bedrijf dan kan het vergaande gevolgen hebben. Zeker als het abrupt is kan het veel emoties teweegbrengen ook omdat de toekomst onzeker is. Je krijgt te maken met financiële terugval, onzekerheid als ook een uitkeringsaanvraag. Het is daarbij de vraag wat voor rechten je nog hebt ten opzichte van de werkgever. Is het stoppen van het bedrijf gepland of komt het plotsklaps voor. Bij een faillissement kan het zijn dat je nergens nog recht op hebt, mits het niet is veroorzaakt door onbehoorlijk bestuurd. Waar heb jij recht op, waardoor wordt het beëindigen van de onderneming door veroorzaakt en hoe kan de advocaat assisteren?
Faillissement
Stopt het bedrijf omdat er onvoldoende geld over is om de schulden te betalen dan gaat het om een faillissement. Veelal zal de onderneming van tevoren reeds het onheil zien aankomen waardoor reeds ontslagenen zijn gevallen. De aanvraag van een faillissement kan door het bestuur zelf worden gedaan, of juist door een schuldeiser. Het kan dus een onverwachte beëindiging van het bedrijf zijn. Bij een faillissement wordt het arbeidscontract ontbonden zonder dat men nog rechten heeft.
Geen opvolger, ziekte
Het kan voorkomen dat de directeur reeds oud is en van het leven wil gaan genieten. Er zijn geen opvolgers en er zijn geen gegadigden die het bedrijf willen overnemen. Daarnaast kan het zijn dat de directeur ziek is en een en ander niet meer goed kan leiden. De zaak moet dicht en dat leidt tot ontslagenen. Deze vorm van ontslag bij een bedrijfsbeëindiging kan op een geplande manier worden voltrokken. Oftewel er kan rekening worden gehouden met de belangen van het personeel en dat zij elders een goede toekomst kunnen opbouwen.
Door onbehoorlijk bestuur
Indien het bestuur (on)bewust verkeerde beslissingen heeft genomen dan gaat het om onbehoorlijk bestuur. Heeft die omstandigheid geleid tot een faillissement dan is het bestuur er rechtstreeks aansprakelijk voor. Normaal wordt het vermogen van het bestuur bij een NV of BV afgeschermd en kan niet ten behoeve van schulden worden aangewend. Dit is uiteraard anders indien het onbehoorlijk bestuur betreft. Dan vervalt de bescherming en kan een eventuele ontslagvergoeding op de bestuurders worden verhaald. Daartoe heeft u gedegen juridische kennis nodig zodat uw belangen goed worden behartigd.
Wanneer word je op de hoogte gebracht?
Bij een faillissement komt het geregeld voor dat men plotsklaps wordt ontslagen. Er zijn geen rechten meer en dus kom je direct in de WW. Bovendien krijg je geen ontslagvergoeding juist omdat er geen geld is. Gaat het echter om een geplande beëindiging van het bedrijf dan word je als werknemer in een veel eerder traject daartoe geïnformeerd. Dat houdt ook in dat je als werknemer er rekening mee kunt houden. Veel eerder kun je starten met het zoeken van een geschikte baan waardoor je minder snel in de problemen komt. De oude werkgever kan daarbij een helpende hand bieden waarnaast mogelijk wel ruimte is voor ontslagvergoeding.
Je rechten laten beschermen
Indien je te maken krijgt met een ontslag omdat het bedrijf ermee stopt dan moet je precies weten wat je rechten zijn. Het is daarbij ook belangrijk om oplettend te zijn aangaande waardoor de bedrijfsbeëindiging is veroorzaakt. Gaat het om een geplande sluiting dan kun je een goed sociaal plan krijgen met een redelijke ontslagvergoeding. Is het een faillissement door onbehoorlijk bestuur dan kun je uiteraard het een en ander op het bestuur verhalen. Schakel de ontslag advocaat in zodat jouw belangen goed zijn vertegenwoordigd.