Wat is een ontslagverbod
In sommige situaties bestaat er ontslagbescherming, daardoor mag je niet ontslagen worden. Dit verbod wordt ook wel het ontslagverbod genoemd. De enige die een ontslagverbod teniet kan doen is de uitspraak van een rechter, in dat geval wordt er overgegaan op ontslag. De ontslagbescherming is dan immers opgeheven.
Wanneer ontslagbescherming
Er zijn diverse redenen waardoor aanspraak gemaakt kan worden op de ontslagbescherming waardoor er eveneens sprake is van ontslagverbod.
- Wanneer een werknemer twee jaar of langer ziek is geweest is er geen sprake meer van ontslagbescherming en mag er dus ontslag volgen.
- Wanneer de werkgever niet op de juiste manier het re-integratie proces van de werknemer heeft voltooid kan het ontslagverbod, als sanctie richting de werkgever, door de rechter worden verlengd. De werkgever moet dan loon blijven uitkeren aan de werknemer. De werknemer moet wel 2 jaar voorafgaand aan het ontslagbericht ziek zijn geweest. Wanneer er na het melden van ontslag ziekte is, telt dit niet mee als eventuele verlenging van de ontslagbescherming of ontslagverbod.
- Een andere reden dan ziekte voor ontslagverbod is zwangerschap. Tijdens het zwangerschapsverlof heeft de werkneemster recht op ontslagbescherming en is er dus een ontslagverbod. Het ontslagverbod loopt tot 6 weken na terugkeer op de werkvloer.
Wanneer een werkneemster een tijdelijk contract heeft en met zwangerschapsverlof gaat, kan de werkgever er wel voor kiezen om het tijdelijk contract niet te verlengen. De werkgever moet hier wel een andere goede reden voor hebben dan het zwangerschapsverlof. Want om die reden mag een werkneemster niet ontslagen worden.
Ziekte voor minimaal twee jaar en zwangerschapsverlof zijn twee redenen waarvoor het ontslagverbod geldt. Maar er zijn meer redenen waardoor het ontslagverbod en dus de ontslagbescherming geldig is.
- Een werkgever mag een werknemer niet ontslaan als de reden die gegeven wordt van discriminerende aard is, zoals geaardheid of geloof.
- Een andere reden waarom geen ontslag mag worden gegeven is wanneer een werknemer bijvoorbeeld ouderschapsverlof wil aanvragen. Een werknemer heeft daar recht op en het is geen geldige reden om hiervoor de werknemer te ontslaan.
- Ook om de keuzes die de werknemer maakt politiek gezien, mag voor de werkgever geen reden zijn om de werknemer te ontslaan.
- Hoewel steeds meer bedrijven op zondag hun deuren openen, mag de werkgever een werknemer niet ontslaan wanneer de werknemer weigert om op zondag te werken. Dit wordt dan niet gezien als werkweigering zoals op doordeweekse dagen in sommige gevallen zou kunnen leiden tot ontslag op staande voet.
- Wanneer een bedrijf wordt overgenomen mag dit voor de werkgever niet de reden zijn om de werknemer of werknemers te ontslaan.
Uitzonderingen
Er zijn echter een aantal situaties waarin het ontslagverbod een uitzondering heeft.
We zullen een aantal situaties benoemen. Wanneer een werknemer ziek is kan hij in principe niet ontslagen worden, de uitzondering is dat wanneer de werknemer niet op een correcte wijze meewerkt aan de terugkeer in het bedrijf, de re-integratie, hij om die reden alsnog het ontslag kan krijgen.
Een andere uitzondering is het faillissement van een bedrijf. Wanneer een bedrijf wordt overgenomen geld het ontslagverbod, maar wanneer een bedrijf failliet gaat vervalt ook het ontslagverbod en ontslagbescherming van de werknemers.
Juridisch advies
Wanneer er overgegaan is op ontslag terwijl het ontslagverbod u bescherming zou moeten bieden, neem dan contact op met de advocaat ontslag. De advocaat ontslag kan u voorzien van de juiste juridische informatie en een goed advies geven of u ondersteunen bij uw proces.