Wat is in- en uitbesteding?

In plaats van "in- en uitbesteding" wordt er ook weleens gesproken van "in- en outsourcing". Wanneer je een van deze twee termen tegenkomt betekenen ze precies hetzelfde. In dit artikel spreken we over de term in het Nederlands, "in- en uitbesteding".
Indien er bepaalde processen binnen een bedrijf uitgevoerd worden door personen die niet binnen het bedrijf zijn als werknemer, dus een externe partij, wordt er gesproken van in- en uitbesteding. Bijvoorbeeld door middel van detachering. Inbesteding wil zeggen dat personen binnen een bedrijf (werknemers) tijdelijk bepaalde bedrijfsprocessen overnemen.
Met een bepaalde strategie wordt er nagedacht of bepaalde bedrijfsprocessen kunnen worden uitbesteed. Welke activiteiten dit zijn verschilt per bedrijf. Wanneer er nagedacht wordt over in- en uitbesteding van bedrijfsprocessen zijn er diverse factoren die bijdragen aan de totstandkoming van de uiteindelijke keuze.

Welke bedrijfsprocessen?

Taken die normaal gesproken niks te maken hebben met de gehele bedrijfsvoering zijn uitermate geschikt om in te zetten als in- en uitbesteding. Uitbesteding van werkzaamheden gebeurd vandaag de dag steeds meer. Voorbeelden van taken die worden uitbesteed zijn de facilitaire dienstverlening van een bedrijf, deeltaken of tijdrovende klussen die eenmalig van aard zijn.
De verantwoordelijkheid bij het in- en uitbesteden van bedrijfsprocessen ligt bij de facilitair manager. De taak van de facilitair manager bij in- en uitbesteding is vooral het bewaken van de werkzaamheden en het sturing geven zodat alles in goede banen loopt.
Wanneer een bedrijf bedrijfsprocessen wil in- en uitbesteden moet er worden nagedacht over wat de klant wil, de controle op de facilitaire bedrijfsvoering moet behouden blijven.
Ook moet er worden nagedacht over hoe een plan wordt opgesteld met betrekking tot de behoeften en wensen van het bedrijf. Daarnaast moet de innovatie gewaarborgd blijven, net als de marktconformiteit.

Waarom in- en uitbesteding?

Een bedrijf kan bepaalde bedrijfsprocessen in- en uitbesteden vanwege de voordelen welke daaruit voortvloeien. Zo bespaard in- en uitbesteding een bedrijf veel kosten, eigen werknemers kunnen zich blijven concentreren op eigen werkzaamheden. in- en uitbesteding levert hoge kwaliteit op omdat het ingehuurde personeel gespecialiseerd is in het werk wat van hen gevraagd wordt. Ook zorgt in- en uitbesteding voor een hogere flexibiliteit.

In- en uitbesteding werkt!


Niet iedereen kan zich vinden in in- en uitbesteding van bedrijfsprocessen. De organisatie moet openstaan voor deze verandering.
Zichtbaarheid is belangrijk in dit proces van verandering. Het is belangrijk dat de facilitair manager op de werkvloer aanwezig is en de kwaliteit van de dienstverlening kan blijven waarborgen. Op deze manier zal er met de klanten een hechte band worden gehouden. Zichtbaarheid richting leveranciers is ook een belangrijk onderdeel van dit proces.
De informatievoorziening kan worden geoptimaliseerd. De informatievoorziening kan bestaan uit een poster of folders. Of grootser worden aangepakt door middel van marketingprojecten.
in- en uitbesteding is kostenbesparend voor bedrijven. Er wordt bijvoorbeeld vanwege fusies van organisaties gekeken hoe er strategisch ingekocht kan worden. In- en uitbesteding biedt hier dé uitkomst.

Juridisch advies

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande tekst behoefte aan juridisch advies? Neem dan contact op met de advocaat ontslag. De advocaat voorziet u van de benodigde juridische informatie waarmee u verder kunt.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 66

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op