Wat is mediation?
Mediation is de bemiddeling van een conflict tussen tenminste twee personen of twee partijen. Het doel van de bemiddeling, ook wel conflictbemiddeling genoemd, is tot een goede oplossing te komen waarin beide partijen zich kunnen vinden.
Indien de partijen niet meer op een normale manier met elkaar kunnen communiceren, om welke reden dan ook, dan is het gebruik van een mediator aan te raden. Mediation, oftewel conflictbemiddeling wordt door een zogenoemde mediator gedaan. Het Nederlandse woord voor mediator is een conflictbemiddelaar. Een mediator handelt als tussenpersoon en is tevens een onafhankelijk persoon. De mediator staat dus neutraal in de conflictsituatie tussen de partijen. Op deze manier kan er op een eerlijke manier naar een oplossing toe gewerkt worden, welke voor beide partijen passend en naar tevredenheid is.
Deelname aan mediation
Wil je wanneer er een conflictsituatie is ontstaan met een ander persoon of meerdere personen deelnemen aan mediation om de conflictsituatie onder controle te krijgen? Dan moet dit voor beide partijen een vrijwillige beslissing zijn. Beide partijen moeten dus mee willen doen anders kan er geen mediation worden opgestart. Beide partijen moeten de wil tonen om tot een oplossing te willen komen. Indien u bent opgegeven voor mediation door bijvoorbeeld uw werkgever dan bent u niet verplicht om aan de mediation deel te nemen. U moet dit vrijwillig beslissen.
Voordeel van Mediation
Het voordeel van mediation is dat er naar een voor beide partijen bevredigende oplossing wordt gewerkt. Dat is het doel van mediation.
Op deze manier escaleert de situatie niet meer verder dan tot het moment van toen de hulp van de mediator begon. De stap naar de rechter na het doorlopen van het mediation proces in 75 procent van de behandelde zaken niet meer nodig. De kans van slagen is dus zeer groot. Met mediation kan een goedkopere oplossing worden gevonden dan wanneer je een rechter hierbij zal betrekken en de zaak via deze weg laat behandelen. Vanwege de hoge slagingskans is mediation dus een goede optie. Indien de zaak niet naar genoegen voor één of beide partijen is opgelost kan te allen tijde nog de stap naar de rechter genomen worden.
Wat doet een mediator?
Een mediator biedt hulp bij ontstane conflictsituaties tussen twee of meer partijen. De procedure welke wordt toegepast bij mediation is als volgt, allereerst wordt er een analyse gemaakt van de conflictsituatie. Wat is er aan de hand en hoe is dit conflict ontstaan. Tussen beide partijen is er sprake van een verstoring van de communicatie. Tijdens de mediation is het doel om de verstoorde communicatie te herstellen tot het punt dat er weer op een fatsoenlijke manier met elkaar kan worden gecommuniceerd.
De wensen van elke partij, ten opzichte van de situatie, worden duidelijk gemaakt. Ten slotte wordt er gezocht naar een goede oplossing waar beide partijen zich in kunnen vinden. De kans is zeer klein geworden dat het conflict na goed communiceren opnieuw wordt gestart.
Advocaat inschakelen?
Wilt u ondanks de mediation toch graag advies of hulp van een advocaat? Neem dan contact op met de advocaat voor ontslag. De advocaat voor ontslag kan u voorzien van een goed juridisch advies en geeft ook de mogelijkheid om u ondersteuning te bieden in de conflictsituatie en indien gewenst samen met u een zaak aan te gaan. Dit met als doel om uiteindelijk tot een goede oplossing.